Het is een tijdje geleden, maar ik wil u graag enige informatie over hormonen in het algemeen geven.
Het woord hormoon komt oorspronkelijk uit het grieks hormao en dat betekend, in beweging zetten. Wij mensen produceren ongeveer 50 verschillende hormonen, die verschillende opdrachten/werkingen hebben.
Een kort overzicht:
- Regulatie van de stofwisseling (op- en afbouwen van de reserve stoffen, biosynthese, afbouw van vetzuren en het regelen van de energiestofwisseling, o.a.
- Invloed op de spijsvertering
- Controleert de stabiliteit van de ionenconcentratie, zoals de bloeddruk
- De groei en differentiatie van de cellen (embryonale ontwikkeling en seksuele differentiatie)
Welke organen produceren hormonen?
Hormoon producerende cellen bevinden zich bijvoorbeeld in de
schildklier, hersenaanhangsel (hypofyse), pijnappelklier, bijnieren, en eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Ook produceren de zenuwcellen en crypten van Lieberkühn van de maag/darmstreek enige hormonen. In de lever worden voorlopers geproduceerd. Vetweefsel is het grootste hormoonproducerende orgaan. In de mannelijke- en vrouwelijke geslachtsorgaan wordt het geslachtshormoon geproduceerd. Tot op de dag van vandaag zijn nog lang niet alle hormonen bekend, in de toekomst zullen nog veel ontdekkingen gedaan worden.
Ons hormoonsysteem is zeer gecompliceerd en daarom wil ik erop wijzen, dat dit maar een heel klein overzicht is.
Wat betekend dat voor mij?
Dat betekend dat dit gecompliceerde systeem, zoals elk systeem, verstoord worden kan. Van huis uit kennen vrouwen zich onvrijwillig beter uit met hormonen dan mannen. Zij hebben regelmatig de menstruatie en de eisprong. Alleen al bij deze treden vaak problemen op, die het dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Veel patiënten in onze praktijk weten zelf al dat zei een verstoorde hormoonhuishouding hebben. Natuurlijk hebben mannen ook een hormoonsysteem, welke verstoord worden kan. Bij vrouwen zijn disbalansen vaak opvallender, omdat zij een regelmatige cyclus hebben (bij de een meer dan de ander). Als er dan veranderingen zijn, worden deze sneller gemerkt.
Welke symptomen kunnen een hormoonstoornis betekenen?
Er zijn veel verschillende symptomen die een hormoonstoornis kunnen betekenen. Hieronder een lijst met een aantal mogelijkheden:
- Migraine
- Hoofdpijn
- Nervositeit/ onrust
- Prikkelbaarheid
- Cyclusstoornis
- Slaapstoornis
- Opvliegers
- Overmatig transpireren
- Stemmingswisselingen
- Depressie´s
- Extreme euforie
- Libidostoornis
- Onvruchtbaarheid
- Gewichtsschommelingen
- Droge of vette huid
- Haaruitval
- Broze nagels
- Spijsverteringsproblemen
- Infectiegevoeligheid
Hoe wordt er behandeld?
Er zijn hormoonstoornissen die met medicijnen behandeld moeten worden, zoals bijvoorbeeld, diabetes en schildklieraandoeningen. Alleen worden veel hormoonstoornissen onnodig of te vroeg behandeld met hormoonpreparaten. Dit behandeld vaak niet de oorzaak, maar alleen het symptoom. Een hormoonvrije, regulerende therapie is vaak succesvoller.
Doe u zelf een plezier en geeft nooit op met het zoeken naar een oplossing.
Ook wij kunnen u helpen om uw leven weer leefbaar te maken.
Heeft u vragen, neem dan graag contact op via info@migrainepraktijk.nl.