Vrijwel iedere vrouw is bekend met de menopauze oftewel de overgang. Volgens het Nederlands Huisartsen genootschap bereiken vrouwen gemiddeld tussen de 50 en 51 jaar hun menopauze terwijl vrouwen die roken dit al op jongere leeftijd bereiken. De periode die aan de menopauze voorafgaat wordt de perimenopauze genoemd. Maar hoe kunt u deze periode eigenlijk herkennen?
Symptomen
De perimenopauze wordt ook wel getypeerd als de periode waarin de klachten optreden die de aanstaande menopauze aankondigen. De perimenopauze breekt bij de meeste vrouwen rond hun 47e levensjaar aan. Er is geen medische test die kan aantonen of u zich in de perimenopauze bevindt waardoor het extra belangrijk is om goed naar uw lichaam te luisteren. Uw lichaam wilt u laten weten dat u zich in de perimenopauze bevindt zodra u last krijgt van de volgende symptomen:
- Cyclusstoornissen
Wanneer uw perimenopauze aanbreekt merkt u allereerst veranderingen in uw menstruatiepatroon. Uw menstruatieperiodes zullen onregelmatiger worden. Zo kunnen ze korter na elkaar verschijnen en/of heviger worden. De gemiddelde tijd tussen uw onregelmatige menstruaties en de menopauze is ongeveer vier tot vijf jaar. Na de menopauze kunnen deze klachten nog zo’n twee tot drie jaar aanhouden.
- Opvliegers
Opvliegers zijn misschien wel de meest vervelende symptomen voorafgaand aan de menopauze. Wanneer u last heeft van opvliegers krijgt u het ineens intens warm vanaf uw borst richting uw hals en hoofd. Het kan zelfs zo zijn dat deze warmte zich over uw hele lichaam verspreid. Ook kunnen er bij opvliegers andere reacties zoals rood worden, hartkloppingen en rillingen optreden. Een opvlieger duurt gemiddeld drie tot vijf minuten en komen vaak ’s nachts voor. Hoe kunt u opvliegers zoveel mogelijk voorkomen? Vermijd stress, suikers, alcohol, cafeïne, overgewicht, roken en pikant eten.
- Premenstrueel syndroom
Tijdens de perimenopauze kunt u ook last krijgen van een opgezwollen buik, gespannen borsten, gewichtstoename, nervositeit en prikkelbaarheid. Naast deze aspecten komen ook vermoeidheid, slaapstoornissen, neiging tot depressie en vaginale droogheid voor.
Nieuwe fase
De perimenopauze en menopauze vormen het einde van een vruchtbare periode maar ook het begin van een nieuwe fase in uw leven. Probeer er niet teveel tegen op te zien maar het juist te zien als een periode vol met nieuwe mogelijkheden. Heeft u erg veel last van uw perimenopauze en/of menopauze dan bieden wij de oplossing. Lees meer over onze Endocriene Regulatie Therapie.